ZorgKiezer

Duurzaamheid

Door: - Leestijd: 6 minuten

Alle zorgverzekeraars beleggen geld. Wanneer je belegt, investeer je geld in bijvoorbeeld aandelen met de verwachting deze som geld te vergroten. Duurzaam beleggen is een vorm van investeren waarbij de zorgverzekeraar gevolgen voor mens en milieu meeweegt.

In hoeverre de zorgverzekeraars die wij vergelijken duurzaam beleggen, hebben wij uitgezocht aan de hand van de scores van VBDO en het onderzoek van eerlijkegeldwijzer.nl. Op dit moment is dit de enige manier manier om alle zorgverzekeraars te vergelijken op het gebied van duurzaamheid.

Sorteer in de zorgvergelijker van ZorgKiezer op basis van onze duurzaamheidsscore om een duurzame zorgverzekeraar te vinden.

Hieronder vind je meer informatie over de onderzoeken die wij bekeken hebben en onze toekomstverwachting rondom vergelijken op basis van duurzaamheid.

Onderzoek van eerlijkegeldwijzer.nl uit 2024
Onderzoek van VBDO uit 2025
ZorgKiezer en toekomstverwachtingen duurzaamheid anno 2025

Onderzoek van eerlijkegeldwijzer.nl uit 2024

Eerlijkegeldwijzer.nl geeft een duurzaamheidsscore aan zorgverzekeraars op basis van veertien factoren. Het gaat hierbij vooral over de bedrijven waarin een verzekeraar investeert, maar ook hoe de verzekeraar zelf met deze factoren omgaat. De factoren worden hieronder beschreven. Hoe lager het getal in procenten, hoe slechter een zorgverzekeraar het doet en hoe hoger het getal, hoe beter.

1. Arbeidsrechten

Voor deze score wordt er gekeken naar de rechten die een werknemer heeft bij de bedrijven waarin een zorgverzekeraar investeert. Zo moet er worden aangetoond dat de basisregels zijn gerespecteerd. Denk hierbij aan veilige en gelijke werkomstandigheden, eerlijke arbeidsvoorwaarden en het respecteren van andere rechten. Dit bevordert gezondheid, welzijn en productiviteit van werknemers en verkleint de zorgbehoefte, wat relevant is voor duurzame zorgverzekeringspraktijken.

2. Belastingen

Hierbij wordt er getoetst of een verzekeraar transparant is over het betalen van belastingen. Daarnaast wordt er getoetst of de verzekeraars geen diensten afnemen van andere bedrijven die zich op de een of andere manier schuldig maken aan belastingontwijking of belastingontduiking en bijdragen aan eerlijke en duurzame economische ontwikkeling.

3. Corruptie

Hier wordt getoetst of een zorgverzekeraar geen financiële diensten afneemt van bedrijven die ervan worden verdacht of schuldig zijn aan corruptie. Ook kijkt eerlijkegeldwijzer.nl of een zorgverzekeraar zelf corrupt is en corruptierisico’s vermijd in hun investeringen door te kiezen voor transparante, integere bedrijven. 

4. Dierenwelzijn

Zorgverzekeraars kunnen indirect van invloed zijn op het dierenwelzijn in de wereld met de manier hoe zij beleggen. Zo kan het zo zijn dat een zorgverzekeraar investeert in een bedrijf dat dierproeven doet. Dit zal van negatieve invloed zijn op de score die een zorgverzekeraar krijgt.

5. Gendergelijkheid

Hierbij is er gekeken naar bedrijven waarin een zorgverzekeraar belegt en de gendergelijkheid bij een zorgverzekeraar zelf. Belegt het in bedrijven die genderdiscriminatie tegengaan en wat doet het zelf aan gendergelijkheid? Zijn de kansen voor vrouwen gelijk aan die van mannen en worden ze ook gelijk behandeld en betaald? Verzekeraars kunnen dit bevorderen via eerlijk beloningsbeleid, gelijke doorgroeikansen en investeringen in bedrijven die gendergelijkheid respecteren.

6. Klimaatverandering

Beleggingen van verzekeraars kunnen van invloed zijn op klimaatverandering. Zorgverzekeraars moeten bijdragen aan de energietransitie door te investeren in hernieuwbare energie en emissiereductie te stimuleren. Verzekeraars die beleggen in duurzame energie of derdewereldlanden steunen om te investeren in klimaatverandering, krijgen daarbij een goede score.

7. Mensenrechten

Verzekeraars moeten mensenrechten respecteren in hun bedrijfsvoering én beleggingskeuzes, zoals vastgelegd in de UN Guiding Principles. Zo dragen ze bij aan het beschermen van kwetsbare groepen en voorkomen ze medeplichtigheid aan misstanden. 

8. Natuur

Verzekeraars dienen te beleggen in bedrijven die proberen om de leefbaarheid van planten, dieren en ecosystemen beschermen, risico's te beperken en bij te dragen aan duurzaam landgebruik en herstel van biodiversiteit.

9. Wapens

Hoewel dit voor veel mensen logisch is, zijn er nog altijd verzekeraars die de wapenindustrie steunen door in bedrijven uit deze sector te investeren. Eerlijkegeldwijzer.nl heeft onderzocht welke verzekeraars zich hier schuldig aan maken. Verzekeraars dragen verantwoordelijkheid om via hun beleggingen wapenhandel die duurzame ontwikkeling ondermijnt, te vermijden.

10. Transparantie en verantwoording 

Hoe transparant is een verzekeraar? Geeft het inzicht in de eigen activiteiten en waarin zij investeren. Verzekeraars moeten open zijn over hun beleggingen, beleid en de uitvoering daarvan, en beschikken over klachtenmechanismen. Transparantie vergroot vertrouwen, voorkomt corruptie en is essentieel  gezien hun rol als kapitaalverstrekker. Europese wetgeving verplicht financiële instellingen bovendien om te rapporteren over hun maatschappelijke ken ecologische impact.

Zie hieronder de scores van negen zorgconcerns:

a.s.r. VGZ Achmea CZ groep NN Menzis Zorg & Zekerheid ONVZ DSW
Totale percentage 83% 81% 83% 73% 67% 53% 61% 64% 45%
Arbeidsrechten 80% 70% 80% 80% 90% 60% 70% 70% 60%
Belastingen 80% 90% 90% 70% 50% 40% 50% 70% 40%
Corruptie 90% 80% 90% 70% 70% 80% 60% 70% 40%
Dierenwelzijn 60% 90% 90% 90% 60% 10% 30% 90% 50%
Gendergelijkheid 80% 60% 90% 50% 60% 20% 40% 50% 30%
Klimaatverandering 70% 80% 70% 60% 60% 30% 50% 40% 30%
Mensenrechten 100% 90% 80% 80% 90% 80% 90% 70% 60%
Natuur 100% 90% 80% 100% 90% 40% 70% 80% 50%
Wapens 100% 90% 80% 80% 50% 90% 100% 80% 80%
Transparantie 70% 70% 80% 50% 50% 80% 50% 20% 10%

Hoe hoger het totale percentage, hoe beter een zorgverzekeraar het doet als het gaat om het beleggingsbeleid. Zorgverzekeraars a.s.r en Achmea scoren het best en DSW het slechtst. Ga voor meer informatie naar verzekeringswijzer 2024.

Onderzoek van VBDO uit 2025

De VBDO zet zich in voor het verduurzamen van de kapitaalmarkt, vanuit de overtuiging dat dit leidt tot een gezondere en meer rechtvaardige wereld. Een onderdeel daarvan is een benchmark die zij binnen de verzekeringsmarkt doen. Zij beoordelen de verzekeraars op een aantal onderwerpen. Dat zijn Bestuur, Strategische Asset Allocatie, Portefeuille en Individuele Investeringen. VBDO gebruikt een sterrenclassificatie gebaseerd op een bereik van 0 tot 5 sterren in aanvulling p een 1 tot 20 rangschikking. Met de percentages is aangegeven hoe zwaar thema’s meewegen voor de totaalscore 

Governance - Bestuur (30%)

Goed bestuur is cruciaal voor een succesvol uitgevoerd investeringsbeleid en afhankelijk van verschillende factoren, zoals voldoende kennis over verantwoord beleggen op bestuursniveau, inzicht in de voorkeuren van polishouders en duidelijke begeleiding van het bestuur richting vermogensbeheerders als het gaat om het stellen van doelen en het meten van resultaten.

Strategic Asset Allocation - Strategische Asset Allocatie (10%)

Strategic Asset Allocation (SAA) is het proces waarmee verzekeraars bepalen hoe ze hun geld verdelen over verschillende beleggingen op de lange termijn. Daarbij kijken ze steeds meer naar duurzaamheid. Ze gebruiken hiervoor toekomstscenario’s, bijvoorbeeld over klimaatverandering, en controleren of die realistisch zijn. Zo proberen ze risico’s beter in te schatten. 

Portfolio - Portefeuille (50%)

De VBDO onderzoekt hoe verzekeraars duurzaamheid toepassen in hun beleggingspraktijk. Het laat zien hoe duurzaamheidsbeleid wordt omgezet in concrete keuzes, zoals uitsluitingen, stemgedrag en impactbeleggingen. Er wordt ingezoomd op drie thema’s: klimaatverandering, biodiversiteit en een sociaal thema dat de verzekeraar zelf kiest. Door ook te kijken naar actieve betrokkenheid bij bedrijven (zoals stemmen en dialoog) wordt duidelijk hoe serieus een verzekeraar duurzaamheid meeneemt in zijn investeringsstrategie.

Individual Investments - Individuele investeringen (10%)

Hierbij kijkt VBDO of de daadwerkelijke investeringen van verzekeraars passen bij hun duurzaamheidsbeleid. Er wordt onderzocht of keuzes op het niveau van afzonderlijke bedrijven en landen aansluiten bij de ambities en doelen van de verzekeraar. Dit geldt voor zowel publieke als private markten. De categorie stimuleert reflectie: kloppen de investeringen met wat het beleid zegt? Het helpt ook bij gesprekken met interne teams en externe partijen zoals vermogensbeheerders en adviseurs.

Totale score (100%) Governance (30%) SAA (10%) Portfolio (50%) Individual Investments (10%)
NN 4,2 3,9 4,2 4,3 5,0
a.s.r. 4,4 4,6 4,2 4,1 5,0
Achmea 3,9 3,6 2,1 4,3 5,0
CZ Groep  4,1 3,8 5,0 4,0 5,0
VGZ 4,0 3,5 4,2 4,3 3,3
Menzis 3,7 3,8 4,2 3,2 5,0
Zorg en Zekerheid 2,7 2,3 2,5 2,5 5,0
DSW 3,4 3,0 2,1 3,7 5,0
ONVZ 2,8 2,8 4,2 2,2 4,7
Salland 0,3 0,0 0,0 0,5 0,0

Hoe hoger de totaalscore is, hoe beter een zorgverzekeraar het doet als het om het beleggingsbeleid gaat. a.s.r scoort het best en Salland het slechtst. Ga voor meer informatie naar VBDO benchmark verzekeraars 2025.

Verzekeraars boeken veel vooruitgang op het gebied van duurzaamheid en diversiteit. Bijna alle verzekeraars hebben nu een officieel diversiteitsbeleid, met aandacht voor bijvoorbeeld leeftijd, geslacht en culturele achtergrond. Ook spreken zij zich steeds vaker publiekelijk uit over duurzaamheid door investeerdersverklaringen te ondertekenen. Duurzaamheid wordt steeds meer meegenomen in belangrijke financiële analyses, zoals de ALM/SAA-studies. 95% houdt daarbij rekening met klimaatverandering. Ook op het gebied van biodiversiteit zijn grote stappen gezet: alle onderzochte verzekeraars hebben nu een beleid hiervoor. VBDO moedigt verzekeraars aan om duurzaamheid in het hele beleggingsproces op te nemen en duidelijke doelen te stellen voor diversiteit.

ZorgKiezer en toekomstverwachtingen duurzaamheid anno 2025

ZorgKiezer kijkt voor 2025 nog niet naar het inkoopbeleid van zorgverzekeraars als het om duurzaamheid gaat. Door nieuwe wet- en regelgeving vanuit de Europese Unie (EU) rondom duurzaamheidsrapportage zal dit in de toekomst wel mogelijk zijn. Daarmee zijn namelijk steeds meer bedrijven verplicht om te rapporteren rondom het duurzaamheidsbeleid en de prestaties op dit gebied. 

Op dit moment is het inkoopbeleid van zorgverzekeraars daarom nog niet opgenomen in onze duurzaamheidsscore. Wij verwachten dat zorgverleners als ziekenhuizen ook een duurzaamheidsscore krijgen en het daarmee duidelijk voor consumenten is in hoeverre een zorgverzekeraar duurzaam inkoopt.

Tot die tijd werken wij met een eigen duurzaamheidsscore die gaat over de manier waarop zorgverzekeraars beleggen. Deze score is samengesteld op basis van het duurzaamheidsonderzoek van VBDO.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2025 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct